ICT / Internet / Nuorten Netiketti

Responsiiviset verkkosivustot, tietokonekauppa ja -huolto sekä digitointi- ja editointipalvelut » Webbiriihi.fi

Muista oikeutesi ja velvollisuutesi internetissä

Miten huomioit muut?

Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. Jokaisella on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan. Kenestäkään toisesta ei saa jakaa kuvia tai tietoja ilman lupaa, eikä toisen nimellä saa esiintyä. Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista kivalta.

Miten suojaat yksityisyytesi?

okaisella on oikeus yksityisyyteen ja siitä kannattaa pitää kiinni. Oletko miettinyt näitä asioita: Millaisia kuvia ja tietoja jaat itsestäsi? Kenelle jaat mitäkin? Mitä nettipalvelut sinusta tietävät ja mihin ne mahdollisesti tietojasi käyttävät? Tarvitseeko kavereiden ja nettituttujen tietää, missä milloinkin olet? Kannattaako kaikki kaveripyynnöt hyväksyä?

Huolehdi siitä, että salasanasi ja käyttäjätunnuksesi ovat vaikeasti arvattavia. Pidä ne turvassa niin, ettei kukaan pääse esimerkiksi profiiliisi käsiksi. Yleisellä paikalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kukaan ulkopuolinen pääse näkemään, mitä teet netissä.

Miten arvioit luotettavuutta?

Netissä voi tutustua erilaisiin ihmisiin ja sieltä voi löytää myös uuden ystävän. Mutta mistä tiedät, että tuttusi on sellainen kuin väittää olevansa? Ensi kertaa tavattaessa kannattaa ottaa turvallisuusseikat huomioon: kerro tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja sovi tapaaminen julkiselle paikalle.

Netti on täynnä sisältöä, joka voi olla tekstin, kuvan tai vaikka videon muodossa. Mitä nettisisällöt sinulle yrittävät kertoa ja kuka on niiden takana? Mistä tiedät, mikä on totta ja mikä ei? Kannattaa pohtia, mihin ja kehen verkossa voi luottaa. Muista, että monet nettimarkkinoinnin keinot ovat hyvin huomaamattomia.

Millaista sisältöä luot?

Netti tarjoaa paljon työkaluja, joiden avulla voit tuoda ajatuksiasi ja teoksiasi näytille myös muille. Sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi, esimerkiksi itse laatimiisi teksteihin ja videoihin. Samat oikeudet koskevat myös muiden töitä, eli niitä ei saa luvatta kopioida.

Netissä on helppoa ilmaista oma mielipiteensä. Sananvapaus onkin oikeus, jota kannattaa käyttää. Muista kuitenkin, että ketään ei saa loukata. Tiedätkö, miten ja mitkä lait säätelevät nettikäyttäytymistä?

Keskustele netistä!

Mikä on sinulle tärkeää netissä? Juttelemalla nettisisällöistä muiden kanssa laajennat omaa tietämystäsi internetin mahdollisuuksista. Muilta voit saada vinkkejä hyvistä sivuista ja sovelluksista ja voit myös jakaa omia kokemuksiasi.

Joskus internetin sisällöt voivat ahdistaa tai järkyttää. Älä laita vahinkoa kiertämään - oikea tapa toimia on ilmoittaa asiattomista sisällöistä sivuston ylläpitäjälle. Mieltä askarruttavista nettisisällöistä kannattaa rohkeasti jutella luotettavan henkilön kanssa.

Nuorten Netiketti päivitetty 04.02.2013

Muuta muistettavaa

Muista, että netti on julkaisuväline. Netissä saattaa aivan huomaamattaan jakaa elämänsä yksityiskohdat tuntemattomille. Osa netin sosiaalisista palveluista on keskinäisviestintää, kun taas osa on julkista eli kaikkien käyttäjien nähtävissä. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitä tietoja ja kuvia laittaa millekin nettisivulle.

Mieti, millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Kaikki julkisessa verkossa julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot näkyvät ehkä jopa tuhansille ihmisille! Monet blogit, kuvagalleriat ja foorumit saattavat saada paljonkin julkisuutta verkon käyttäjien keskuudessa.

Älä julkaise henkilötietoja. Esimerkiksi oman koko nimen julkaiseminen verkossa riittää mahdollisten ahdistelutilanteiden syntyyn, sillä nimen perusteella on varsin helppo saada selville puhelinnumero ja osoitetiedot. Erilaisia tietoja yhdistelemällä saadaan selville tarkempia henkilötietoja. Harva yhteisöpalvelun käyttäjä tulee ajatelleeksi, että yhteisöihin liittymällä paljastaa samalla paljonkin tietoa itsestään. Moni kuuluu esimerkiksi koulun tai paikkakunnan yhteisöön.

Pidä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi muiden ulottumattomissa. Käyttäjätunnus ja salasana avaavat portin toisen käyttäjän tietoihin. Salasanat voidaan huijata tai kiristää, arvata ja myös löytää helposta piilosta. Muista, että salasana on kuin alushousut: älä jätä näkyville, älä lainaa kaverille ja vaihda riittävän usein. hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata.

Muista, että netti on kuin iso kopiokone tai arkisto. Jokainen julkilausuttu ja verkkoon talletettu yksityistieto voi jäädä elämään verkkoon, vaikka kuvat ja tekstit poistettaisiinkin omalta koneelta tai netistä. Tiedot ovat jo ehtineet kopioitua esimerkiksi netin arkistopalveluihin, josta ne on käytännössä mahdotonta saada pois. Kun televisiossa ja radiossa ohjelmat tulevat ja menevät, internetissä sama aineisto voi pysyä vuodesta toiseen ja tulla vastaan vuosienkin kuluttua. Tämän takia jokaista verkkoon laitettua tietoa on syytä punnita tarkkaan ja erityisesti omia henkilökohtaisia tietoja on syytä varjella.