Onkiveden itäpuolella kulkeva harjujakso, johon varsinaisten harjujen lisäksi kuuluu selänteitä ja hiekkakenttiä, on ollut määräävä tekijä Lapinlahden kirkonkylän sijoittumiseen.
Sekä rautatie, että viitostie noudattavat harjun linjaa. Tämä Alapitkän, Ulppaan, Haminamäen, Yrjölän harjun, Honkaharjun ja Nerkoonharjun kohdalla selvimmin näkyvä muodostuma kuuluu
Suomen pisimpään luode-kaakko suuntaiseen pitkittäisharjusysteemiin, joka alkaa Joensuun läheltä Jaamankankaana ja päättyy Oulunkankaana Pohjanmereen.
Harjut ovat syntyneet jääkauden lopulla noin 10 000 vuotta sitten. Niiden aines on jään paineen vaikutuksesta alustasta irronnutta ja hiekaksi ja soraksi hioutunutta harjusoraa eli someroa. Sulamisvedet, jotka kuluttivat,
kuljettivat ja lajittelivat tätä ainesta, hakeutuivat jään alla tai sisällä olveviin tunneleihin, railoihin tai jäätikön reunavyöhykkeille.
Liikkuvassa ja sulavassa jäässä on esiintynyt eri suuntiin ja eri nopeuksilla eteneviä kielekkeitä.
Airi Muhosen tutkimuksen mukaan Lapinlahden harjut ovat syntyneet juuri tällaisen kahden kielekkeen väliseen laaksoon niin sanottuna saumaharjuna.
Harjujemme syntyhistoriasta ja sen jälkeisistä vaiheista kertovat esimerkiksi soranottokuoppien leikkauspinnoissa näkyvät erilaiset kerrostumat.
Näistä saadaan selville, että 8 700 vuotta sitten koko Lapinlahti itäisiä mäkialueita lukuunottamatta oli meren peittämä. Muinaisrantoja löytyy 160 metrin (Yoldian meri),
110 metrin (Ancylusjärvi) ja 103-108 metrin (Suursaimaa) korkeudelta.
Nämä vaiheet jättivät jälkeensä kivikkopalteita harjun rinteille. Myös koko harjun pintaa verhoava kivikko kertoo jääkauden jälkeisestä vesipeitosta.
Harjumme ovat olleet ja ovat edelleenkin tärkeitä asumisalueita hyvän rakennusmateriaalinsa ja routautumista estävän koostumuksensa vuoksi.
Esimerkiksi Kärkkäisen hiekkakuopan kohdalta on löydetty kampakeraamisia ruukunkappaleita 102,3 metrin korkeudelta. Yli 5 000 vuotta sitten oli tällä paikalla kivikautista järvenranta-asutusta.
Valitettavasti taitamattoman soranoton ja rakentamisen vuoksi Lapinlahdenkin harjut on moni paikoin katkaistu ja maisemallisesti turmeltu.
Koska ne ovat korvaamattoman arvokkaita myös pohjavesivarastoina, ulkoilualueina ja herkästi haavoittuvina biotooppeina, harjuluontoamme tulisi tehokkaasti suojella rakentamiselta, soranotolta ja kulumiselta.